Fra Ukendt til Kent - Dukkefestival i England, oktober 2009


Af Majbrit Muzs, DAG dommer og instruktør.


FOTOS FØLGER

 

Torsdag

 Vi stod her igen, i Kastrup Lufthavn, forventningsfulde og med vores håb i bagagen. Vi ville gerne klare os godt blandt verdens dukkemagere, men kunne vi gøre det igen: komme, se og sejre - ?


Denne gang var vi på vej til det sydøstlige England: Maidstone i Kent, hvor årets engelske dukkefestival skulle holdes. Indtil sidste år var det ellers det katolske ”retreat” Fawley Court i byen Henley-On-Thames, der igennem en årrække havde dannet en smuk og hyggelig ramme for briternes dukkearrangementer, men det er ikke længere muligt at bruge Fawley Court.


Vi havde en dejlig – og lidt besværlig – rejse til Kent, men Per var som sædvanlig en perfekt rejseguide, som havde tjek på det hele; så vi fulgte bare efter. Vi ankom til det store Ramada Hotel i Maidstone, og her var sandelig luksus og plads nok.

Noget andet end de beskedne forhold i Henley, men også meget smukt beliggende midt i store grønne områder.

Fredag

 Dagen efter skulle dukkerne afleveres, og jeg gik sammen med de øvrige dommere straks i gang / dommerne gik i gang allerede med at bedømme dukkerne.

Der var ca. 250 dukker fra hele verden, og vi havde 2 dage til at se dem alle godt igennem. Niveauet var højt, dukkerne var alle pragtfulde. Ind imellem måtte jeg aflevere dukker til de japanske og amerikanske dommere, fordi jeg kunne genkende dukkerne og ikke må bedømme dukker fra danske dukkemagere.


Om aftenen var der gallamiddag med maskerade for alle 250 deltagere. Hold da op, hvor var det farverigt og spændende / med udklædning. Mange var klædt ud, og endnu flere havde bare fantasifulde masker på. Det var meget imponerende.



Lørdag

 Dagen efter holdt jeg en 3 ½ times workshop, hvor vi lavede en frakke og hat til Bleuette. Der var fart over feltet, men alle blev næsten færdige. Der var folk fra Japan, Sydafrika, Tyskland, England og Norge, så det var meget internationalt. Tungen kludrede lidt, når jeg skulle snakke med nordmændene, og det hele foregik på en blanding af engelsk, norsk og dansk.

De fleste fra vores rejseselskab deltog i forskellige workshops eller tog på indkøbstur til Maidstone by.

Om aftenen var så den store gallaaften med præmieoverrækkelser og kåring til forskellige titler i dukkemager-uddannelsen. Puh-ha, hvor var det spændende. Først skulle de forskellige nationaliteter rejse sig, så vi kunne se, hvor i verden vi alle kom fra. Som sædvanlig var der deltagere fra hele verden.

Da vi nåede til præmieoverrækkelsen, blev Lene Larsen (som var Millie-vinder sidste år) kaldt op til podiet. Hun havde vundet en rosette (bedste dukke i kategorien) for sin lille, skønne Googlydukke. Stort Tillykke til dig, Lene!

Kort efter blev Judith kaldt op til podiet: hun havde også vundet rosette, men i en anden kategori. Også stort Tillykke til dig, Judith!

Efter flere rosette-overrækkelser kom hovedpræmierne: statuetterne Millie for showets bedste klassiske dukke (én Millie for professionelle og én for ikke-professionelle dukkemagere), og Maggie for den bedste moderne dukke (professionel og ikke-professionel) . Sidste år løb Danmark med begge præmierne i den ikke-professionelle kategori – og i år var det Judith Jacobsen, som vandt Maggie for den bedste moderne dukke (ikke-professionel). Judith vandt med sin fantastiske Amagerpige lavet over en Nissen-dukke. KÆMPESTORT Tillykke, Judith!

Jeg havde allerede dagen før vidst, at Lene og Judith ville vinde, men jeg kunne ikke dele min viden – det var svært, men nødvendigt at tie stille, og det var det hele værd, når jeg så overraskelsen og glæden, da de modtog priserne.

Se billederne af Lenes dukke med rosette, Judiths vinderdukke og af Sigrid Harhorns skønne franske dukke, som fik blåt bånd, Lene Larsens flotte franske Fashion med blåt bånd og Gitte Holmbergs fantastiske garder med rødt bånd.


Søndag

 Vi var nået til turens sidste dag, og dagens begivenhed var marked, hvor man kunne købe alt, hvad dukkemagerens hjerte kan begære. Da vi havde shoppet os til en kuffert med overvægt, gik turen med tog til London og videre til Heathrow, hvor flyet til Danmark afgik om aftenen. Vi ankom til Kastrup, trætte efter mange indtryk, men glade efter en vellykket og hyggelig tur.

Danskerne er ikke længere ukendte – vi har markeret os klart og tydeligt blandt verdens bedste dukkemagere. Vi har gjort det før – i år blev vi kendt i Kent, ja i hele verden, og vi fortsætter! 

 

Majbrit Muzs